• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie
Fijne avonden buiten met goede terrasverlichting

Fijne avonden buiten met goede terrasverlichting

We zijn de afgelopen weken goed verwend met het zonnige weer. De avonden worden langer en we brengen ook ’s avonds meer tijd buiten door. Je maakt deze avonden nog langer door goede terrasverlichting aan te brengen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende verlichtingsarmaturen.

Nu het warmer wordt en de avonden langer licht blijven, willen we maar al te graag lang buiten zitten. Door de zachte temperaturen kun je tot laat op de avond genieten vanaf het terras in je tuin of op je balkon. Om er een fijne sfeervolle plek van te maken, mag goede verlichting eigenlijk niet ontbreken.


Welke keuzes je daarbij maakt, is afhankelijk van de grootte van je terras, de ligging en hoeveel verlichting je wil. Op lange zomeravonden heb je vaak genoeg aan subtielere sfeerverlichting, maar je kunt in je tuin wel “spelen” met verschillende soorten verlichtingsarmaturen.

Wat voor verlichting kun je kiezen voor je terras?

Wandlampen

Wandlampen komen vaak voor in een tuin. Ze zijn makkelijk te plaatsen en geven sfeervol licht. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor up en/of down lights, die een extra sfeervol effect geven. Op een terras zijn wandlantaarns ook heel geschikt, die in allerlei verschillende stijlen te verkrijgen zijn.

Vloerspots/grondspots

Spots in de vloer of in de grond geven vaak een extra leuk effect aan je terras. Afhankelijk van de grootte kun je bepalen hoeveel je er wilt. De tip is om er niet te veel te gebruiken, maar met name in te zetten om bepaalde hoekjes te verlichten. Inbouwspots zijn ook leuk om te gebruiken bij bijvoorbeeld een trap of vlonder.

Staande lampen

Wat ook leuk kan werken zijn staande lampen. Deze heb je in sierlijke stijlen, maar ook in strakkere vormen. Er zijn ook staande solarlampen, die opladen door zonlicht.

Lichtsnoeren

Als je ervan houdt, zijn lichtsnoeren een hele leuke toevoeging aan het terras. Kies bijvoorbeeld een snoer met kleine bolletjes of lampionnetjes en je zult zien dat het er meteen gezellig uitziet.

Waar moet je op letten bij het kiezen van tuinverlichting?

Warmte van het licht

Een terras is meestal bedoeld om lekker te kunnen ontspannen. Daarvoor is warm, geler licht beter geschikt dan wit licht. De warmte wordt gemeten in Kelvin. 2700 Kelvin komt overeen met de kleur van een gloeilamp en is prima geschikt voor een terras.

IP-waarde

De IP-waarde staat voor Protection Index en vertelt in hoeverre je verlichting beschermd is tegen bijvoorbeeld stof en water. Afhankelijk van waar je de verlichting plaatst heb je een bepaalde IP-waarde nodig. Zo heb je voor verlichting die midden in de tuin staat minimaal IP65 nodig. Deze verlichting komt immers in aanraking met verschillende weersinvloeden. Verlichting die tegen het huis aan wordt geplaatst moet minimaal IP44 hebben en voor verlichting onder een overdekt balkon of veranda bijvoorbeeld, is IP23 voldoende.

De lichtintensiteit

Je wilt voorkomen dat je licht op het terras te fel is. Te fel licht kan namelijk zorgen voor overlast, niet alleen voor jezelf maar ook voor je buren en voor de dieren in je tuin. Door te fel licht op één plek heb je bovendien minder goed uitzicht over de rest van de tuin. De lichtintensiteit wordt bepaald met lumen. Voor een klein terras (ongeveer tien vierkante meter) is een wandlamp van 700 lumen genoeg. Een groter terras kan meerdere lampen gebruiken die samen 700 lumen zijn.

Je energierekening

Als je naast binnen ook buiten veel verlichting gaat gebruiken, heeft dat uiteraard invloed op je energierekening. Wil je je energiekosten zo beperkt mogelijk houden? Kies dan voor LED-verlichting. Tegenwoordig is LED-verlichting er in veel verschillende kleuren en sterktes. Nog goedkoper is zonneverlichting: lampen die opladen door zonlicht en daarna aangaan.

Bij bedrijfsverlichting.be hebben we verschillende soorten verlichting voor tuin en terras in ons assortiment. Bekijk onze webshop of bel ons voor advies!

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Delen

Gerelateerde posts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.