De scherpste online prijzen
Deskundig lichtadvies op maat
Uitsluitend A-merken
Hoe verlicht je je thuiswerkplek?

Hoe verlicht je je thuiswerkplek?

Door het coronavirus zijn we massaal gaan thuiswerken. Veel mensen met een “kantoorbaan” werken al langere tijd noodgedwongen aan de keukentafel, op zolder of in hun thuiskantoor. Als je de mogelijkheid hebt, raden wij je aan om je thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten én voldoende aandacht te besteden aan verlichting. Het kan heel veel ongemak schelen.

Als je gewend bent om normaal gesproken op kantoor te werken, zal het even wennen zijn geweest om ineens thuis te moeten werken. Als je de luxe hebt dat je ook thuis een aparte werkplek kunt inrichten, is dat heel fijn. Maar ook als je aan de keukentafel zit zijn er mogelijkheden om je werkplek zo optimaal in te richten. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de manier waarop je werkplek verlicht wordt.

Het is belangrijk dat de plek waar je werkt niet te licht maar ook niet te donker is. Heb je te veel licht dan hebben je ogen daar onder te lijden, maar als het te donker is, moet je vaak dichter bij je scherm gaan zitten en hebben je weer niet de goede lichaamshouding.

 

Het daglicht

Je hebt in de eerste plaats te maken met natuurlijk licht, ofwel het licht dat van buiten komt. Vergeet hier geen aandacht aan te besteden! Het is namelijk niet goed om in het daglicht te kijken (dan moeten je ogen steeds wennen aan het verschil tussen het licht van je beeldscherm en dat van buiten) maar ook niet om het daglicht te blokkeren met je rug (want dan zit je steeds in de schaduw). Het is ook niet fijn als het daglicht of de zon weerkaatsen in je scherm. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om je tafel/bureau dwars op het raam te zetten en niet al te dichtbij het raam te gaan zitten. Wel is het goed voor de productiviteit als je naar buiten kunt kijken. Uiteraard is het ook een optie om het daglicht af te schermen door middel van raambekleding.

 

Kunstlicht

Aan enkel het natuurlijke licht heb je vaak niet voldoende, tenzij het erg zonnig is. Daarom heb je ook kunstlicht nodig, en wel een combinatie tussen basisverlichting en functionele verlichting.

Basisverlichting is de verlichting die de gehele ruimte verlicht en zit aangesloten op de hoofschakelaar. Denk hierbij aan een plafondlamp, hanglamp of spots in het plafond. Deze verlichting verlicht de gehele ruimte. Het is fijn als de lichtinval van deze lichtbron(nen) zoveel mogelijk geleidelijk verdeeld is. Ook is het beter als dit licht niet te hard is, want dan heb je kans dat het weerkaatst via het tafel- of bureaublad.

Soms is de basisverlichting voldoende, zeker als het daglicht ook nog een beetje meewerkt. Maar wil je echt goed doen, dan is het verstandig om functionele verlichting toe te voegen. In het geval van een thuiswerkplek zal dit meestal een bureaulamp of tafellamp zijn.

 

Let verder op de volgende punten bij het verlichten van je thuiswerkplek:

De lichtsterkte

Voor een thuiskantoor wordt een lichtsterkte van 500lux geadviseerd, wat neerkomt op 5000 lumen. Een te lage lichtsterkte kan op de lange termijn problemen geven.

Kleurtemperatuur

Voor een thuiswerkplek is het beter om wat koeler en witter licht te gebruiken; dit bevordert de concentratie. Hou daarbij rekening met minstens 4000K. Een extra punt van aandacht: denk ook aan de kleurweergave van je beeldscherm. Dit zou minimaal 80 Ra moeten zijn.

Geen geflikker, kies voor LED

Het werkt heel storend als een van je lampen constant flikkert. Dit is vaak het geval bij wat oudere lampen, zeker tl-buizen. Kies daarom voor nieuwe verlichtingsvormen, zoals LED.


LED-verlichting heeft meerdere voordelen. Het is een stuk energiezuiniger. Nu we meer thuiswerken, zal de verlichting in huis ook meer en langer branden dan anders, dus loont het zeker om hiernaar te kijken. Bovendien is de LED-verlichting van tegenwoordig van goede kwaliteit, in allerlei kleuren en sterktes te verkrijgen en toe te passen als dimverlichting.

 

Bij bedrijfsverlichting.nl kunnen we je voorzien van alle passende adviezen. Zo krijg jij de thuiswerkplek waar je op je best kunt zijn!

 

Neem contact met ons op
Laat een vraag of opmerking achter en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op terugkomen.
Delen

Gerelateerde posts

Search engine powered by ElasticSuite Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.