• Gratis verzending vanaf €100 ex. btw
  •  Deskundig lichtadvies op maat
  •  Uitsluitend A-merken
  •  Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Spanningsrail keuzehulp

Welke spanningsrail past bij jouw situatie?

De spanningsrail is beschikbaar in een zes varianten, maar welk type spanningsrail is geschikt voor jouw situatie? Dit is afhankelijk van de ruimte, de toepassing, persoonlijke voorkeur qua uiterlijk en het budget.

De 3-fase rail opbouw is de meest gekozen variant. Dit is namelijk de variant met de meeste functionaliteit én de laagste prijs. Opbouw 3-fase spanningsrail wordt op grotere schaal geproduceerd waardoor de prijs hiervan lager ligt dan bijvoorbeeld de 1-fase spanningsrail.

Verschil 1 fase en 3 fase

Met een 3-fase lichtrail is het mogelijk om drie groepen (schakelingen) in de verlichting aan te maken, terwijl met een 1-fase rail slechts één groep (schakling) verlichting mogelijk is. De voornaamste reden om toch voor een 1-fase rail te kiezen is het slankere ontwerp. De 1-fase rail is namelijk slechts 20 mm hoog terwijl de 3-fase rail 32,5mm hoog is.

De 3-fase rail is goedkoper dan de 1-fase rail. Dit komt doordat in de meeste situaties een 3-fase railsysteem wordt toegepast. Hierdoor wordt de 3-fase rail op zeer grote schaal geproduceerd en is daardoor de prijs lager. De rails heeft meer functionaliteit voor minder geld.

Wanneer kies je voor 1-fase of 3-fase?

In de meeste situaties is een 3-fase opbouw rails de betere keuze. Want: meer functionaliteit voor minder geld.

Wanneer wordt er gekozen voor een 1-fase rail? Kies dit als:

  • Een slanker design gewenst is;
  • Je bereid bent extra te betalen voor een slanker design;
  • Je maximaal één fase gaat gebruiken.

Verlichtende weetjes

Wat is een spanningsrail?

Een spanningsrail is de infrastructuur waar verlichting in komt te hangen. Dit is een flexibele lichtoplossing, de verlichting kan na installatie gemakkelijk worden verplaatst, verschoven, vervangen of uitgebreid.

In de rail kan een groot assortiment aan verlichting worden geplaatst. Denk hierbij aan railspots, LED panelen en ook hanglampen. Het is tevens mogelijk om met behulp van een railadapter andere 230v apparaten toe voeden vanuit de rail.

Wat is een fase?

De spanningsrail is verkrijgbaar in 1-fase en 3-fase. Een fase is vergelijkbaar met een groep. Zo is het bij een 3-fase lichtlijn mogelijk om de verlichting op te delen in drie groepen, en deze individueel van elkaar in/uit te schakelen en te dimmen.

Is de Nordic spanningsrail dimbaar?

Ja, standaard is de spanningsrail fase-dimbaar. Hierbij is het van belang dat de verlichting in de rail dimbaar is. De spanningsrail is ook verkrijgbaar in een DALI-dimbare variant. Deze variant wordt toegepast in grote professionele verlichtingsprojecten waarbij een groot aantal spots tegelijk gedimd moet worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met uiteenlopende projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en residentiële oplossingen. Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Door onze jarenlange ervaring geven wij snel lichtadvies op maat. Onze lichtadviseurs hebben ervaring met een breed scala aan projecten, zoals: kantoren, winkels, horecazaken, bedrijfshallen en woningen.

Nordic 3-fase spanningsrail opbouw XTS

De meest gekozen spanningsrail

De 3-fase spanningsrail opbouw wordt het meest geadviseerd en toegepast. Dit komt mede dankzij de eenvoudige installatie en de lage prijs. De spanningsrail is dermate veelzijdig dat deze op meerdere manieren kan worden geïnstalleerd.

Opbouw installatie

De installatie van de opbouw spanningsrails is gemakkelijker dan het installeren van de inbouw spanningsrails. Opbouw rails kan op meerdere manieren worden gemonteerd: direct aan het (systeem) plafond of gependeld aan staaldraden. Voor de installatie hebben wij zowel railbeugels, als pendelsets beschikbaar.

3-fases

Dankzij de 3-fases, (drie schakelingen), is het mogelijk om de railverlichting te verdelen en apart van elkaar te besturen en te dimmen. Deze functionaliteit is handig in veel verschillende toepassingen. Zo is het voor winkels mogelijk om de etalageverlichting aan te laten staan na sluitingstijd, terwijl de basisverlichting uitgaat.

Check kantoor Meest gekozen: 3-fase opbouw spanningsrail

Check installatie Universele rail: compatibel met meerdere merken

Check varianten Verkrijgbaar in stukken van één t/m vier meter

Check zuinig Makkelijk op maat te verzagen met zaag en XTSV 12 bending tool

Ons advies

De 3-fase spanningsrail opbouw heeft de meeste functionaliteiten, is het makkelijkst te installeren en heeft de laagste prijs. Om deze reden adviseren wij in de meeste situaties dit type railsysteem.

De 3-fase lichtrail wordt toegepast in onder andere winkels, restaurants, horeca, retail en (luxe) woningen.

Nordic 1-fase spanningsrail opbouw GB

Voor een subtielere uitstraling

De 1-fase spanningsrail heeft slechts één fase. Dit houdt in dat het niet mogelijk is om de verlichting in de rails gescheiden te bedienen. Alle railverlichting bevindt zich dan in één schakeling. Voor sommige situaties, denk aan woning- of winkelverlichting, is een 1-fase railsysteem voldoende.

Subtiele uitstraling

De 1-fase rails is iets kleiner dan zijn broer met 3-fases. Zo is de 1-fase rail 12.5mm lager en 1.5mm smaller. Hierdoor valt de rail minder op.

Universele spanningsrail

Deze spanningsrail is, net zoals de andere railsystemen van Nordic Aluminium, universeel. Dit betekent dat de railverlichting van de meeste, bekende merken op de rails past. Het is dan wel belangrijk dat de verlichting is voorzien van een 1-fase Nordic Aluminium railadapter.

Check kantoor Geschikt voor grote projecten met veel verlichting

Check installatie Ook verkrijgbaar als inbouw of opbouw rails

Check varianten Verkrijgbaar in stukken van één t/m vier meter

Ons advies

De voornaamste reden dat er wordt gekozen voor een 1-fase rails, zijn de afmetingen. Het 1-fase railsysteem valt namelijk minder op dan het 3-fase railsysteem. Is dit dermate belangrijk dat je bereid bent hiervoor extra te betalen en heb je voldoende aan één verlichtingsgroep? Dan adviseren we de 1-fase spanningsrail.

De 1-fase spanningsrail wordt toegepast in onder andere winkels, (luxe) woningen, restaurants, horeca en retail.

Nordic 3-fase spanningsrail inbouw XTSF

De zo-goed-als-onzichtbare rails

Deze variant van de 3-fase spanningsrail wordt in het plafond gebouwd. Hierdoor ligt de de spanningsrails verzonken in met het plafond.

Voor het plaatsen van een inbouw spanningsrail moet het plafond voorbereid worden. Daarom wordt deze rail meestal enkel toegepast bij nieuwbouw of verbouw projecten.

Dezelfde functionaliteiten

De 3-fase inbouw spanningsrail heeft dezelfde functionaliteiten als de opbouw variant. Zo is het mogelijk om de verlichting te verdelen in drie groepen en deze individueel aan te sturen.

Check kantoor Geschikt voor woningen, retail, restaurants en meer

Check installatie Inbouw mogelijk in plafond of wand

Check varianten Voorkom opvallende rails dankzij inbouwen

Check zuinig Alle vrijheid: 3-fases en alle railverlichting mogelijk

Ons advies

Kies een inbouw spanningsrail als het van belang is dat de spanningsrail amper zichtbaar is. Houd er rekening mee dat er meer komt kijken bij de installatie van een inbouw rails. Zo heeft het plafond waarschijnlijk extra stuc- en kluswerk nodig. De inbouwrails wordt dan ook meestal gekozen wanneer er een verbouwing wordt gepland.

Het 3-fase railsysteem wordt toegepast in onder andere winkels, (luxe) woningen, restaurants, horeca en retail.

Nordic 1-fase spanningsrail inbouw GBF

Verwerk de rails in het plafond

De kleinste en minst opvallende rails in ons assortiment: de 1-fase inbouw rails. Mocht er beperkte ruimte zijn boven het plafond en heb je aan één fase voldoende? Dan is dit een goede keuze. Met een hoogte van slechts 20mm en breedte van 50mm, maakt dit de installatie makkelijker.

Indien de inbouwdiepte niet van belang is, adviseren wij te kiezen voor de 3-fase inbouwrails. Deze is namelijk goedkoper en heeft meer functionaliteit.

Check kantoor Geschikt voor woningen, retail, restaurants en meer

Check installatie Inbouw mogelijk in plafond of wand

Check varianten Voorkom opvallende rails dankzij inbouwen

Check zuinig Alle vrijheid: 3-fases en alle railverlichting mogelijk

Ons advies

De inbouwrails is een goede keuze wanneer je van plan bent te gaan verbouwen. Het plafond dient namelijk vooraf te worden voorbereid en achteraf te worden gestuct.

De 1-fase spanningsrail wordt toegepast in onder andere winkels, (luxe) woningen, restaurants, horeca en retail.

Ontdek de mogelijkheden van de spanningsrail

De spanningsrail is ontzettend flexibel en kan op talrijke manieren worden toegepast. Wij hebben al vele bedrijven en particulieren geadviseerd over de spanningsrail. Zo hebben wij in de loop der jaren een flink portfolio opgebouwd.

Inspiratie opdoen voor de spanningsrail? Bekijk onze projectenpagina. De spanningsrail hebben wij toegepast in vele kantoren, restaurants, (luxe) woningen, musea, retail en winkels.

Lichtadvies ontvangen over de spanningsrail? Neem dan gerust contact met ons op of vul het contactformulier in onderaan de pagina. Onze lichtadviseurs helpen graag mee!

Nordic 3-fase spanningsrail DALI

Geschikt voor grote projecten met veel verlichting

Dit 3-fase railsysteem beschikt over twee extra DALI-signaaldraden. Hierdoor kan de (DALI) verlichting digitaal gestuurd worden.

Wat is DALI?

DALI is een dim-protocol waarmee verlichting gedimd kan worden en tegelijkertijd data naar andere systemen wordt gecommuniceerd. Hierdoor is het mogelijk om de DALI rails te verbinden met domotica of andere aansturingen. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld railverlichting te dimmen op basis van de hoeveelheid lichtinval.

Grote aantallen dimmen

Het voordeel van DALI is dat zeer geavanceerd digitaal tot 0,5% gedimd kan worden. Dit werkt soepeler dan fase-dimmen en voorkomt gezoem, zelfs bij grote aantallen lampen. DALI wordt vooral in grotere commerciële installaties en high-end woonhuizen toepassingen gebruikt. Het besturen van het DALI systeem kan zowel via software als via een DALI muurdimmer.

Het nadeel van DALI is dat het systeem ongeveer 50% duurder is in aanschaf en installatie ten opzichte van een standaard fase-dimbaar 3-fase railsysteem.

Check kantoor Geschikt voor grote projecten met veel verlichting

Check installatie Ook verkrijgbaar als inbouw of opbouw rails

Check varianten Verkrijgbaar in stukken van één t/m vier meter

Check zuinig Extra aansluiting voor twee DALI-datageleiders

Ons advies

In de meeste situaties is een DALI railsysteem niet noodzakelijk. DALI is een uniek dimprotocol en daarmee een stuk duurder dan de standaard rails. Dit geldt ook voor de DALI railverlichting. Voor de doorgaans kantoor-, woning- of winkelverlichting is een standaard dimbare 3-fase rails voldoende.

Kies een DALI rails alleen voor grote projecten waarbij de extra functionaliteiten vereist zijn.

Lichtadviseur geeft advies over verlichtingLichtadviseur geeft advies over verlichting

Advies op maat!

Vragen?

Heb je vragen of wil je graag zelf een project starten met ons? Neem dan contact met ons op!

Check Reactie binnen één werkdag

Check Gratis lichtadvies van lichtexperts

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.